Nestajanje azoksistrobina sa krastavca
Disappearance of azoxystrobin in cucumber
Апстракт
Rad obuhvata praćenje ostataka azoksistrobina u krastavcu do isteka karence od 4 dana. Tokom 2008. i 2009. godine, izvršeno je tretiranje krastavca preparatom Quadris 25% SC u količinama 0,75 i 1,0 l/ha. Uzorkovanje je izvršeno odmah nakon sušenja depozita, dva i četiri dana nakon tretiranja. Određivanje ostataka izvršeno je GC- ECD. Dobijene vrednosti nakon isteka karence, kretale su se od 0,29 do 0,34 mg/kg kod primenjenih 0,75 l/ha preparata i 0,45 do 0,48 mg/kf za količinu od 1,0 l/ha. Vrednosti su bile ispod maksimalno dozvoljenih količina propisanih u Srbiji i EU od 1,0 mg/kg krastavca.
The paper deals with the monitoring the azoxystrobin residues in cucumber up to the expiry of PHI of 4 days. During the years 2008 and 2009 a cucumber was treated with Quadris 25% SC in the amounts of 0.75 and 1.0 l/ha. The determination of residues was carried out with GC-ECD. The obtained from 0.29 to 0.34 mg/kg in the applied 0.75 l/ha of the compound and from 0.45 to 0.48 mg/kg for the amount of 1.0 l/ha. The values were below MRLs as regulated in Serbia and the EU of 1.0 mg/kg of cucumber.
Кључне речи:
ostaci / krastavac / gc-ecd / azoksistrobin / residues / GC-ECD / cucumber / azoxystrobinИзвор:
Savremena poljoprivreda, 2009, 58, 3-4, 81-86Издавач:
- Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Институција/група
Fakultet za studije bezbednostiTY - JOUR AU - Bursić, Vojislava AU - Lazić, Sanja AU - Vuković, Slavica AU - Šunjka, Dragana AU - Pucarević, Mira PY - 2009 UR - https://redun.educons.edu.rs/handle/123456789/41 AB - Rad obuhvata praćenje ostataka azoksistrobina u krastavcu do isteka karence od 4 dana. Tokom 2008. i 2009. godine, izvršeno je tretiranje krastavca preparatom Quadris 25% SC u količinama 0,75 i 1,0 l/ha. Uzorkovanje je izvršeno odmah nakon sušenja depozita, dva i četiri dana nakon tretiranja. Određivanje ostataka izvršeno je GC- ECD. Dobijene vrednosti nakon isteka karence, kretale su se od 0,29 do 0,34 mg/kg kod primenjenih 0,75 l/ha preparata i 0,45 do 0,48 mg/kf za količinu od 1,0 l/ha. Vrednosti su bile ispod maksimalno dozvoljenih količina propisanih u Srbiji i EU od 1,0 mg/kg krastavca. AB - The paper deals with the monitoring the azoxystrobin residues in cucumber up to the expiry of PHI of 4 days. During the years 2008 and 2009 a cucumber was treated with Quadris 25% SC in the amounts of 0.75 and 1.0 l/ha. The determination of residues was carried out with GC-ECD. The obtained from 0.29 to 0.34 mg/kg in the applied 0.75 l/ha of the compound and from 0.45 to 0.48 mg/kg for the amount of 1.0 l/ha. The values were below MRLs as regulated in Serbia and the EU of 1.0 mg/kg of cucumber. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Savremena poljoprivreda T1 - Nestajanje azoksistrobina sa krastavca T1 - Disappearance of azoxystrobin in cucumber EP - 86 IS - 3-4 SP - 81 VL - 58 UR - conv_103 ER -
@article{ author = "Bursić, Vojislava and Lazić, Sanja and Vuković, Slavica and Šunjka, Dragana and Pucarević, Mira", year = "2009", abstract = "Rad obuhvata praćenje ostataka azoksistrobina u krastavcu do isteka karence od 4 dana. Tokom 2008. i 2009. godine, izvršeno je tretiranje krastavca preparatom Quadris 25% SC u količinama 0,75 i 1,0 l/ha. Uzorkovanje je izvršeno odmah nakon sušenja depozita, dva i četiri dana nakon tretiranja. Određivanje ostataka izvršeno je GC- ECD. Dobijene vrednosti nakon isteka karence, kretale su se od 0,29 do 0,34 mg/kg kod primenjenih 0,75 l/ha preparata i 0,45 do 0,48 mg/kf za količinu od 1,0 l/ha. Vrednosti su bile ispod maksimalno dozvoljenih količina propisanih u Srbiji i EU od 1,0 mg/kg krastavca., The paper deals with the monitoring the azoxystrobin residues in cucumber up to the expiry of PHI of 4 days. During the years 2008 and 2009 a cucumber was treated with Quadris 25% SC in the amounts of 0.75 and 1.0 l/ha. The determination of residues was carried out with GC-ECD. The obtained from 0.29 to 0.34 mg/kg in the applied 0.75 l/ha of the compound and from 0.45 to 0.48 mg/kg for the amount of 1.0 l/ha. The values were below MRLs as regulated in Serbia and the EU of 1.0 mg/kg of cucumber.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Savremena poljoprivreda", title = "Nestajanje azoksistrobina sa krastavca, Disappearance of azoxystrobin in cucumber", pages = "86-81", number = "3-4", volume = "58", url = "conv_103" }
Bursić, V., Lazić, S., Vuković, S., Šunjka, D.,& Pucarević, M.. (2009). Nestajanje azoksistrobina sa krastavca. in Savremena poljoprivreda Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 58(3-4), 81-86. conv_103
Bursić V, Lazić S, Vuković S, Šunjka D, Pucarević M. Nestajanje azoksistrobina sa krastavca. in Savremena poljoprivreda. 2009;58(3-4):81-86. conv_103 .
Bursić, Vojislava, Lazić, Sanja, Vuković, Slavica, Šunjka, Dragana, Pucarević, Mira, "Nestajanje azoksistrobina sa krastavca" in Savremena poljoprivreda, 58, no. 3-4 (2009):81-86, conv_103 .