@conference{
author = "Vujanov, Tanja and Racić, Gordana and Srećkov, Zorana and Mrkonjić, Zorica and Bojović, Mirjana and Vukelić, Igor and Čabilovski, Ranko",
year = "2022",
abstract = "УВОД и ЦИЉЕВИ: У савременим засадима јабуке, ђубрење и наводњавање спадају међу најважније агротехничке мере од којих зависи раст и родност. Фертиригација је поступак који обједињује ове две агротехничке мере, чиме се остварује значајна уштеда у употреби ђубрива и смањују губици нитратних облика азота. За остваривање високих приноса доброг квалитетна неопходна је адекватна примена ђубрива. Из тог разлога, један од циљева овог рада је био испитивање различитих доза минералних ђубрива на компроненте приноса и принос јабуке. Такође, циљ овог истраживања је био и утврђивање оптималнијег начина уношења хранива.
МАТЕРИЈАЛ и МЕТОД: Како би се испитао утицај различитих доза ђубрива и начина примене ђубрива на принос и компоненте приноса јабуке постављен је оглед у засаду јабуке Red Jonaprince на огледном пољу Департмана за воћарство, виноградарство, хортикултуру и пејзажну
архитектуру на Римским Шанчевима. Оглед је постављен по систему подељених парцела. Примењенe су три различите дозе ђубрива: N1P1K1 – 50 kg/ha N, 30 kg/ha P2O5, 60 kg/ha K2O;
N2P2K2 – 100 kg/ha N, 59.8 kg/ha P2O5, 100 kg/ha K2O; N3P3K3 – 150 kg/ha N, 80.6 kg/ha P2O5, 140
kg/ha K2O. Апликација хранива урађена је класичним начином и фертиригацијом крот систем за наводњавање кап по кап. Анализиране су следеће особина: број плодова по стаблу, просечна маса плодова и принос плода по стаблу. Мерења су урађена на по 10 стабала по сваком понављању, а просечна маса плодова је утврђена на основу 10 плодова по стаблу. Анализа варијансе урађена је по моделу подељених парцелана на основу средњих вредности. Поређење средњих вредности
урађено је применом LSD теста. Статистичка обрада података урађена је у програму Statistic.
РЕЗУЛТАТИ и ЗАКЉУЧЦИ: Највећи број плодова по стаблу остварен је применом највеће дозе NPK хранива фертиригацијом. Број плодова по стаблу услед примене овог третмана био је статистички значајно виши у односу на контролу и најмању проимењену дозу хранива. При
класичном начину примене минералних ђубрива ни једна доза ђубрива није значајно утицала на повећање броја плодова по стаблу. За другу проучавану особину, просечна маса плодова, при класичном начину примене ђубрива највећа вредност измерена је при примени најмање дозе хранива, и она се статистички значајно разликовала од контроле. За други примењен третман, фертиригацију, највећа вредност за ову особину установњена је при примени највеће дозе минералних хранива, и она је била статистички значајно већа у односу на контролу и друге две дозе хранива. Највећи принос остварен је третманом N3P3K3 примењеног фертиригацијом и статистички се значајно разликовао само у односу на контролу и третман N1P1K1 примењен
фертиригацијом, док у односу на остале примењене третмане није забележена статистички значајна разлика. Иако анализом варијансе није установњена статистичка значајност између примењених начина ђубрења, више средње вредности за скоро све проучаване особине установљене су применом фертиригације. Како истовремена примена наводњавања и ђубрива повећава ефикасност коришћења хранива и воде, уз значајну уштеду ресурса и смањење
контаминације земљишта, односно животне средине, примена фертиригације пружа велике могућности за оптимално решење најзначајнијих мера гајења јабуке., INTRODUCTION and OBJECTIVES: In modern apple orchards, fertilization and irrigation are
among the most important agrotechnical measures on which growth and yield depend. Fertigation is a
process that combines these two agrotechnical measures, providing significant savings in the use of
fertilizers and reducing losses of nitrate forms of nitrogen. Adequate application of fertilizers is
necessary to achieve high and good quality yields. For that reason, one of the goals of this study was to
examine application of different doses of fertilizers on yield components and apple yield. Also, the aim
of this research was to determine a more optimal way of nutrient intake.
MATERIAL and METHOD: In order to examine the effects of fertilization rate and methods on apple
yield and yield component, an experiment was set up in apple orchard in the experimental field of the
Department of Fruit Growing, Viticulture, Horticulture and Landscape Architecture on Rimski San&evi.
Apple variety was Red Jonaprince, and experiment was arranged in split plot design with three
replications. Three different fertilizer doses were applied: N1P1K1 — 50 kg/ha N, 30 kg/ha P,Os, 60
kg/ha K,0; N2P2K2 — 100 kg/ha N, 59.8 kg/ha P,Os, 100 kg/ha K;0O; N3P3K3 — 150 kg/ha N, 80.6
kg/ha P,Os, 140 kg/ha K,0. The nutrients application was done by drip irrigation system — fertigation
and classical way. The following traits were analyzed: fruit number per tree, average fruit weight and
fruit yield per tree. The data for fruit number per tree and fruit yield per tree was recorded from 10
randomly chosen trees, and average fruit weight was determined on the basis of 10 fruits per tree per
replications. Analysis of variance was done according to the split-plot design based on mean values. The
comparison of mean values was done using the LSD test. For data processing software Statistic was
used.
RESULTS and CONCLUSIONS: The largest fruit number per tree was recorded when the highest
dose of NPK nutrients was applied by fertigation. It was significantly higher than mean value of fruit
number per tree on control plots and on plots when the lowest NPK dose was used. Classical way of
using fertilizers didn't significantly affected fruit number per tree. For the second studied trait, average
fruit weight, in classical way of fertilizer application, the highest mean value was recorded with the
lowest dose of NPK fertilizers. It was significantly different from the control. When fertilizer was
applied by fertigation, the highest mean value for this trait was found for the highest doses of NPK
nutrients. This mean value was significantly higher compared to the control and other two doses of
fertilizers. The highest fruit yield per tree was achieved with the treatments of N3P3K3 applied by
fertigation. It was statistically significantly different only in relation to the control and treatment of
N1PIK1 applied by fertigation. Although ANOVA did not establish statistical significance between the
applied fertilization methods, higher mean value for almost all studied traits were established using
fertigation. As the simultaneous application of irrigation and fertilizers increases the efficiency of
nutrient and water use, with significant savings of resources and reduction of soil and environmental
contamination, the application of fertigation provides greater opportunities for optimal solutions to the
most important agrotechnical measures of apple growing",
journal = "Knjiga sažetaka Simpozijum "Zemljište u doba precizne poljoprivrede i informacionih tehnologija" SoilAgroIT 2022",
title = "Uticaj načina primene i doza đubriva na prinos i komponente prinosa jabuke, The effect of different fertilization doses and application methods on apple yield and yield components",
pages = "99-98"
}